Napój jest bardzo popularny w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Chile i Brazylii. Często podaje się go na zimno z lodem i wodą. Napój można również podawać na gorąco jako herbatę.

Yerba Mate to tradycyjny południowoamerykański napój, który istnieje od wieków. Wykonany jest z liści rośliny Ilex paraguariensis. Liście są suszone, miażdżone na proszek i moczone w gorącej wodzie lub gotowane na herbatę. Niektórzy lubią dodawać cukier lub miód do swojej yerba mate przed jej wypiciem, podczas gdy inni wolą ją bez żadnych dodatków.

Napój istnieje od wieków, ale dopiero niedawno stał się popularny poza Ameryką Południową ze względu na korzyści zdrowotne i wyjątkowy profil smakowy, który odróżnia go od innych

Yerba Mate – co musisz wiedzieć?

Yerba mate to rodzaj herbaty pochodzącej z Ameryki Południowej. Wykonany jest z suszonych liści rośliny o nazwie Ilex Paraguayensis. Roślina należy do rodziny ostrokrzewów i można ją spotkać w Brazylii, Paragwaju, Argentynie i Urugwaju.

Yerba mate była od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej jako napój ceremonialny. Jest również stosowany jako alternatywa dla kawy i herbaty ze względu na działanie pobudzające. Yerba Mate jest popularna, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które są dobre dla organizmu, zwłaszcza przy regularnym spożywaniu. Zostało to powiązane ze zwiększonym poziomem energii i poprawą jasności umysłu.

5 korzyści z picia Yerba Mate

Yerba mate to tradycyjny południowoamerykański napój, który istnieje od wieków. Wytwarzany jest z liści rośliny Ilex Paraguariensis, a smakiem przypomina zieloną herbatę.

Oto 5 niesamowitych korzyści z picia yerba mate:

-Wzmacnia układ odpornościowy

-Pomaga w utracie wagi

-Pomaga lepiej spać w nocy

-Poprawia nastrój i zmniejsza poziom stresu

-Może pomóc w walce z komórkami rakowymi

Jak zaparzyć odpowiednią filiżankę Yerba Mate?

Yerba Mate to napój z kofeiną wytwarzany z suszonych liści rośliny Ilex Paraguariensis. Jest popularny w Argentynie, Urugwaju i Brazylii. Można go przygotować poprzez zaparzanie go w gorącej wodzie lub żucie liści i połykanie wypływającego płynu. Proces parzenia mate może być różny, ale zazwyczaj polega na zalaniu suszonych liści gorącą wodą i pozostawieniu ich na kilka minut do zaparzenia przed wypiciem herbaty przez metalową słomkę zwaną bombillą.

Jak przechowywać Yerbaa Mate do długotrwałego użytku?

W ostatnich latach stała się bardziej popularna w krajach zachodnich jako alternatywa dla kawy i herbaty. Istnieje wiele sposobów przechowywania yerba mate do długotrwałego użytku:

1. W oryginalnym opakowaniu yerba mate lub w szczelnie zamkniętej torebce, która nie przepuszcza powietrza

2. W termosie lub termosie, zwanym również kubkiem próżniowym

3. W izolowanym pojemniku